Marie og Johan

Marie og Johan

tirsdag 23. januar 2018

Thorbjørn Berg-Nilsen - Hvem er det?


Fra kirkeboken i Lademoen sogn, 1913, fremgår det at Thorbjørn Berg-Nilsen ble døpt i Lademoen kirke 15 juni 1913.
Han ble født 4 oktober 1912, men det er ikke funnet noen dato for hans død.
Det var Trond Einar Garmo, sønn av Randi, som fant ut dette og la det på GENI.
For meg var det en overaskende og ny informasjon. Er det noen av mine søskenbarn eller andre i Berg-Nilsen slekta som har hørt om han?

Siste nytt, kl.09.53 melding fra Else:
"Jo, jeg har hørt at mormor og morfar har hatt et barn til, men han døde som liten, 2 år eller noe. Vi fikk heller aldri høre noe mer om det, men at han døde som liten."

Melding fra Eva, i ettermiddag:
"Broren som var død har jeg hørt nevnt, men det ble ikke snakket noe om han. Når jeg hører igjen navnet Thorbjørn, ringer det en bjelle i hodet, det var jo det broren het. 
Jeg tenker litt videre - faren vår er født i 1906 og var 7 år -8-9 år da broren døde - det må jo ha gjort inntrykk. Det var jo ikke vanlig å snakke om de døde på den tiden."

Kommentar fra Astrid:
"Du, Bjørn, er sikkert oppkalt etter Thorbjørn"

På familiebildet øverst ser dere at han ikke er med og det har tydeligvis ikke vært snakket om han i familien. Han døde sikkert som barn og det var antagelig en "traumatisk" opplevelse både for foreldrene, Marie og Johan, og de andre brødrene og søstrene. Så ble opplevelsen fortrengt og tiet ihjel for å spare hverandre for sorgen.
Å fortrenge slike opplevelser var vanligere i tidligere tider, men for meg er det helt uforståelig at jeg i en alder av 74 år plutselig oppdager en onkel som aldri har vært omtalt i familien.
Her et bilde fra digitalarkivet som er nok en bekreftelse på at Thorbjørn eksisterte:


Link til slektstreet på GENI 
Marie og Johan Berg-Nilsen



1 kommentar:

  1. Tenk noe saa utrolig ! at vi fikk vite dette naa... De eldste av tantene og Onklene husket vel han ? det maa ha vaert en stor traume aa miste bror sin... men kanskje det var krybbedöd ? Thorbjörn var et fint navn. Da er Björn oppkalt etter han kanskje.

    SvarSlett